Dajm- och kolapaj

Igår kväll bjöd jag över Hampus och Emma på lite fika för att provsmaka en dajm- och kolapaj som jag bakat. Här kommer recept om du vill baka. Gör dock inte samma misstag som jag gjorde-  jag tog en form med löstagbara kanter och då rann en del kolasås ut i ugnen. Men nu har sambon skurat hela ugnen så nu är den ren och fin igen!
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
½ dl florsocker
1 äggula
 
Kolafyllning:
75 g smält smör
1½ dl farinsocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3/4 dl vispgrädde
Jag dubblade kolafyllningen för att få ett tjockt lager med  kola. Öka gräddningstiden i ugnen några minuter.
 
Garnering:
2 pkt dubbeldajm
 
Till servering:
3 dl vispad grädde
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 gr. Nyp ihop alla ingredienser till pajdegen.
Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord i en pajform ca 22 cm i diameter.
Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner farinsocker, sirap, vaniljsocker, salt och vispgrädde. Låt det puttra några minuter under omrörning. Häll kolafyllningen på pajskalet.
Grädda pajen längst ner i ugnen i ca 10 minuter.
Låt pajen svalna. Grovhacka dajmen och strö över kakan medan den är ljummen. Ställ in pajen i kylen när den kallnat i 1-2 timmar före servering. Ta fram den en stund före servering så kolan mjuknar. Servera den med en klick grädde.
 
 

En dag i Nora

Idag tog vi en tur till Nora och promenerade runt och tittade på allt fint.
På ett mysigt litet café tog vi kaffe och räkmacka och efter det var det dags att åka till Norvalla och se IFK möta Nora. Matchen slutade 1-1.
 

Blåsigt ute

Efter gårdagens blåst så hade flera omogna tomater ramlat ner. Jag la dom på ett fat i solen idag och några av tomaterna ändrade färg nästan på en gång.
 När jag kom hem från jobbet igår stod det en vacker bukett med rosor till mej. Det är en bra start på helgen!
Underbara Olle!