Påsk hos mor och far

 
 
Igår firade vi påsk hos mor och far i Brevens bruk. Till fikat hade mina systrar bakat gott bröd och jag bakade en chokladtårta. Efter fikat tog vi en promenad på bruket i det vackra vårvädret.
 
Här kommer recept på tårtan:
Kläd en form (med avtagbara kanter) med bakplåtspapper. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör.
Blanda väl och häll i formen, grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter, 200 grader.
Lossa kakan ur formen och låt svalna.
Skiva kakan till tre bottnar.
 
Chokladmousse:
Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med chokladen.
Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulor och socker pösigt.
Vispa äggvitorna till fast skum.
Blanda försiktigt chokladsmeten med äggsmeten och vänd sist ner de vispade vitorna.
Bred sylten i ett lager underst på den ena botten och sedan hälften av moussen ovanpå. Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.
 
Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde. 
Bred över tårtan och ställ den kallt.
 
Tårtbotten:
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g smält smör
 
Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g smält mörk choklad
2 ägg
1 dl socker
 
Hallonsylt
 
Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde
 
 
 

Vit chokladmoussetårta

 
Igår var hela familjen samlad här och vi åt påskbord, lekte med Olle och hade det fint tillsammans. Till kaffet bjöd jag på en god chokladmoussetårta.
Här kommer recept:
Botten:
  • 300 g riven mandelmassa
  • 3 ägg
  • 3 msk kakao
Fyllning:
  • 4 rumsvarma ägg
  • 1/2 dl strösocker
  • 300 g vit choklad
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 msk finrivet limeskal
  • 200 g valfria bär, t ex hallon jordgubbar och blåbär
  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda mandelmassa, ägg och kakao till en jämn smet. Bred ut i en smord form med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter.
  3. Grädda mitt i ugnen 15 minuter. Låt svalna.
  4. Fyllning: Smält chokladen över vattenbad. Ta från värmen.
    Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.Vispa ner äggblandningen i chokladen, lite i taget. 
    Vispa grädden tjock och blanda med färskosten. Vänd ner i ägg- och chokladblandningen. Blanda i limeskal.
  5. Häll smeten i formen och ställ i frysen över natten, minst 8 timmar.
  6. Ta fram tårtan 30 minuter före servering. Garnera med bär och gärna några ätbara blommor eller blad.

Våffeltårta

Nu har vi firat våffeldagen med en god tårta av våfflor, grädde och hallon.
På förmiddagen var jag och handlade inför påsk och när jag kom hem stekte jag köttbullar och förberedde en tårta som vi ska äta i morgon då hela familjen kommer hem. Jag har också fyllt påskägg med godis och slagit in paket som Olle ska få.